Boskalis Beach Cleanup Tour: Maritieme Etappe

Noordzeekust

Begindatum: 01.08.2018
Einddatum: 15.08.2018

Alle sectoren

woensdag 8 augustus 2018

Van woensdag 1 tot en met woensdag 15 augustus maakt Stichting De Noordzee samen met vrijwilligers/deelnemers uit heel het land de Noordzeekust schoon. Er zijn 30 etappes waar je je voor in kan schrijven. De opruimactie start in Cadzand – in het zuiden – en Schiermonnikoog – in het noorden. Elke dag komen de twee groepen een stuk dichter bij elkaar om na ruim twee weken samen in Zandvoort te finishen. Daar worden de resultaten van de opruimactie gepresenteerd tijdens een feestelijke afsluiting.

Alles wat men in het dagelijks leven gebruikt, kom je tegen op het strand. Van wattenstaafjes, plastic flessen, blikjes, ballonnen en doppen tot gloeilampen, schoonmaakmiddelen, cartridges, jerry cans, houten pallets en visnetten.

Marien zwerfafval (zwerfafval in zee) en plastic vervuiling zijn een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er ongeveer 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Dit is schadelijk voor de oceanen en de vele diersoorten die erin leven. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien het afval, zoals stukjes plastic, dopjes of plastic zakjes, aan voor voedsel. Ze raken verstrikt in afgedankte of verloren netten, visdraad en touwen. Plastic deeltjes zijn inmiddels in 660 in zee levende soorten aangetroffen. Mogelijke effecten op de menselijke gezondheid worden onderzocht.

Aanpak bij de bron

Stichting De Noordzee pleit voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werkt zij aan een schone en afvalvrije Noordzee. Met de omvang en het bereik van de Boskalis Beach Cleanup Tour inspireren ze duizenden Nederlanders. Samen met de vele deelnemers en sponsoren steken ze de handen uit de mouwen om de Noordzeekust schoon te maken. Want afval hoort niet in zee.

Maritieme etappe

Er is dit jaar ook een speciale maritieme etappe, deze staat in het teken van schone scheepvaart. Mensen uit de maritieme sector worden specifiek uitgenodigd om van de gelegenheid gebruik te maken om met elkaar te netwerken, terwijl ze ondertussen met elkaar het strand schoonmaken. Maar ook als je niet uit de maritieme sector komt ben je van harte welkom bij deze etappe. De etappe van start in Rockanje bij Havana Beachclub, je wordt daar om 10u verwacht en ontvangt dan een lekker bakje koffie of thee. De etappe eindigt 9 km verderop in Oostvoorne waar we eindigen onder het genot van een drankje. Vervolgens wordt je met de bus terug gebracht naar het startpunt.

Er zijn nog slechts 12 plaatsen beschikbaar, dus meld je snel aan.

Boskalis

Voor Boskalis is het schoonhouden van haar natuurlijke werkgebied, de zee en stranden, een vanzelfsprekende maatschappelijke verantwoordelijkheid, waar Boskalis zich hard voor maakt. Het hoofdsponsorschap van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is hiervan een logisch uitvloeisel.

Deze etappe wordt mede mogelijk gemaakt door partners van het Platform Schone Scheepvaart.

Aanmelden

bekijk alle etappes