Sector Maritiem: Op koers naar de nieuwe economie

Delft

Datum: 24.09.2018 | 12:00 - 18:00

Alle sectoren

In februari tekende minister Cora van Nieuwhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en vertegenwoordigers uit de sector het Werkprogramma Nieuwe Strategie. Dit plan moet de sector de komende drie jaar zo duurzaam mogelijk maken: schone energie en zonder fossiele brand- en grondstoffen. Een ambitieus doel, waarbij samenwerking van cruciaal belang is. MVO Nederland wil daarom met partners aan de slag om door middel van innovatie en draagkracht deze beweging te versnellen. Doe je mee?

 

Op maandag 24 januari organiseren we Sector Maritiem: Op koers naar de nieuwe economie. Want om de kanteling naar de nieuwe economie te verwezenlijken, is de maritieme sector hard nodig. Niet alleen door de nodige reductie van de CO2-uitstoot van de havens, maar juist ook voor de belangrijke alternatieven en kansen die het als vervoer kan bieden. Ga in drie verschillende sessies aan de slag met jouw onderwerp naar keuze en bekijk welke concrete stappen genomen kunnen worden om duurzame vaart te maken in jouw bedrijf. Meld je aan.

Programma

12:00 – 12:45 Welkomstlunch
12:45 – 13:30 Opening door Eric van der Schans (Havenbedrijf Rotterdam) over de energietransitie
13:30 – 14:25 1ste parallelsessie
                        • A game changer in rotating equipment (Zytec BV)
                        • GSES: Duurzaamheid meetbaar maken (NDI, Bayards en IFS)
14:25 – 14:40 Pauze
14:40 – 15:35 2de parallelsessie
                       • Milieuvriendelijke oliereiniging (Triple R)
                       • Trekschuit 2.0 (Blue Turtle Associates)
15:35 – 16:30 3de parallelsessie
                       • Zeewier als alternatief voor eiwit (WaddenWier)
                       • Strategisch lego (S. Mooij Advies)
16:30 – 17:15 Afsluiting door Liana Engibarjan, de vloggende binnenvaartschipper
17:15 – 18:00 Netwerkborrel

Welke sessie kies jij?

Ronde 1
• A game changer in rotating equipment door Danny van Nielen (Zytec BV)
In deze sessie legt commercieel directeur Danny van Nielen alles uit over de Zytec: een contactloze magnetische koppeling die een oplossing biedt met betrekking tot rotating equipment. Naast de totstandkoming en uitleg van deze innovatieve technologie, speelt in deze sessie het belang van samenwerking met hun klanten ook een grote rol.

  • GSES: Duurzaamheid meetbaar maken door Kelly Ruigrok (NDI), Siwart Mackintosh (Bayards) en Ron Meijer (IFS)
    NDI heeft het Global Sustainable Enterprise System (GSES) ontwikkeld: een overkoepelende methodiek en managementsystematiek om alle organisaties, producten en projecten wereldwijd te meten, monitoren, en activeren op duurzaam ondernemen, circulair ondernemen, en gezondheid. De door MVO Nederland en bedrijven uit de sector ontwikkelde BlueScan (duurzaam inkopen) is integraal opgenomen in GSES. Siwart Machintosh en Ron Meijer vertellen hoe zij met hun bedrijf door middel van het GSES systeem hun sociale impact vergroten.

Ronde 2
• Milieuvriendelijke oliereiniging door Gert van Vliet (Triple R)
– Gert van Vliet geeft in deze sessie antwoord op al uw olievraagstukken en vertelt de laatste ontwikkelingen op het gebied van oliefiltratie.

  • Trekschuit 2.0 door Peter de Bruijn (Blue Turtles Associates) en Peter de Vreede (SSR Mainports)
    In deze sessie wordt niet alleen gekeken naar de ontwikkeling van de Trekschuit, maar met name naar de effecten die het inzetten ervan heeft op het gebied rondom. Aan de hand van prikkelende stellingen starten we een dialoog met de deelnemers en krijgen we inzicht in hoe inzet van een innovatief prototype bijdraagt aan de transitie naar een duurzame, rendabele en stille stadslogistiek.

Ronde 3
• Zeewier als alternatief voor eiwit door Reinier Natura (WaddenWier)
Dit met als doel om in kustgebieden en sterk verzilte gebieden een oplossing te vinden voor waar zilte landbouw geen optie meer is. Het bedrijf richt zich daarmee op het kweken van zeewier op land op een duurzame en biologische wijze.

  • Strategisch lego door Simone Mooij (Mooij Advies)
    De sector Martiem richt zich bij MVO doelstelling met name op het gebied van energie. Ook op het gebied van de sociale doelstellingen is winst te behalen en bij de fysieke omgeving van de sector Maritiem. In deze sessie gaan we met behulp van het strategisch inzetten van Lego aan het werk. Een spel om te kijken hoe je zoveel mogelijk draagvlak kan creëren om beleidsmatige stappen te maken.

Locatie

Dit event wordt georganiseerd in creatief laboratorium Lijm & Cultuur in Delft.
Adres: Rotterdamseweg 272, 2628 AT Delft
Bekijk de routebeschrijving. Kies duurzaam, kies OV!

Aanmelden

Meld je aan via het aanmeldformulier. Heb je vragen over de inschrijving of de sessies? Neem contact op met m.bakker@mvonederland.nl.