Training ‘KennisOVERdrager – Module 3: Interactieve kennisoverdracht’

Begindatum: 30.11.2017
Einddatum: 07.12.2017

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Bij medewerkers in de maritieme industrie is veel kennis aanwezig, die zeer waardevol en nuttig is voor collega’s. Het kundig en effectief overdragen van deze kennis is echter een vak apart. Als dit niet (goed) gebeurt kan een schat aan kennis verloren gaan. In de nieuwe trainingen ‘KennisOVERdrager’, bestaande uit 4 modules, krijgt u handvatten aangereikt waarmee u leert uw kennis op een stimulerende en effectieve manier over te dragen aan uw collega’s. Deze interactieve trainingen veranderen u van kennisdrager naar kennisOVERdrager.

In de derde module ‘Interactieve kennisoverdracht’ leert u hoe u ervoor kunt zorgen dat andere mensen de kennis die u te bieden hebt begrijpen én gaan gebruiken. In de praktijk valt dit nog niet mee, want wanneer u iets hebt uitgelegd of voorgedaan, betekent dat nog niet dat de ander er ook iets mee kán. Of wil.

knop_meld_u_aan

Doel

In deze module krijgt u praktische handvatten voor het ontwerpen en begeleiden van interactieve sessies voor kennisoverdracht. Rode draad in deze module is dat u minder gaat vertellen en de deelnemers meer aan het werk worden gezet. U leert meer over hoe u uw uitleg beter kunt laten beklijven door denkvragen te stellen en discussie aan te zwengelen. Daarbij oefent u met het ontwerpen van doelgerichte oefeningen waardoor deelnemers echt gaan begrijpen wat u bedoelt. Tot slot doet u kennis op over hoe u direct vanaf het begin iedereen kunt betrekken bij datgene wat u te bieden heeft. Tijdens de module gaat u zelf actief aan de slag met deze zaken.

Doelgroep

De trainingen zijn voor mensen die het belang inzien van kennis overdragen en hun vaardigheden hierin graag willen verbeteren. Positieve instelling en mentaliteit zijn hierin belangrijker dan aantal dienstjaren, functie of (technische) achtergrond. Geeft u nu soms een presentatie voor de afdeling over uw werkzaamheden, begeleidt u nieuwe/junior collega’s of legt u uw kennis weleens vast in verslagen? Dan zijn deze trainingen interessant voor u.

Leerdoelen

De deelnemers zijn na afloop in staat om:

  • helder te verwoorden wat deelnemers gaan leren;
  • een motiverende start van een bijeenkomst te ontwerpen;
  • oefeningen te ontwerpen die de uitleg ondersteunen;
  • discussies te starten en te begeleiden.

Lesmateriaal

De deelnemers krijgen een map met lesmateriaal uitgereikt en het boek ‘Van deskundige naar trainer’ door Karin de Galan als naslagwerk.

Deelnemers

Minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers per training.

Trainers

De trainingen worden gegeven door het Instituut voor Talen en Academische Vaardigheden van de Technische Universiteit Delft. Zij verzorgen ook de trainingen in deze vaardigheden voor de docenten en studenten van de TU Delft en hebben een proactieve, no-nonsense aanpak. De trainingen ‘KennisOVERdrager’ zijn speciaal ontwikkeld voor en in samenwerking met Netherlands Maritime Technology. Deze module wordt gegeven door Evelyn van de Veen.

Data en tijden

Donderdag 30 november en 7 december 2017 van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie

Netherlands Maritime Technology – Boompjes 40 te Rotterdam

Kosten

Leden € 675,-
Niet-leden € 850,-

Bedragen zijn inclusief materialen en naslagteksten, exclusief BTW.

Na het succesvol afronden van de module ‘Interactieve kennisoverdracht’ en twee van de overige drie modules ontvangt u het certificaat ‘KennisOVERdrager’.

Benieuwd naar in-company mogelijkheden? Neem hiervoor contact op met Netherlands Maritime Technology.

Overige modules

KennisOVERdrager module 2: Kennis vastleggen in rapporten
2 en 9 november 2017 in Rotterdam

KennisOVERdrager module 4:Coaching en 1:1 instructie
14 december 2017 in Rotterdam

knop_meld_u_aan