Alewijnse vernieuwt met succes besturingsinstallatie zandklasseerinstallatie Kaliwaal 41

04.05.2021

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Systems integrator Alewijnse heeft met succes een upgrade van het complete besturingssysteem van  zandklasseerinstallatie  Kaliwaal  41  opgeleverd.  Eigenaar Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen contracteerde Alewijnse vorig jaar, waarna het werk in twee fases in de zomer van 2020 en begin 2021 werd uitgevoerd.

Kaliwaal  41  is  een  drijvende installatie waarbij zand van grind wordt  gescheiden,  en  in  totaal 144  verschillende zandsamenstellingen  kan mengen  voor  beton‐  en bouwbedrijven. Het is een van de weinige  drijvende zandklasseerinstallaties  in Nederland en  speelt momenteel een belangrijke rol bij het project Rivierverruiming  Maaspark  Well voor  de  creatie  van  een  veilige leefomgeving in het Maasdal tussen Well en Aijen. Met het nieuwe besturingssysteem van Alewijnse is de techniek van de Kaliwaal 41 in een nieuw jasje gestoken om winning, sortering en levering van zand  en  grind  op  een  efficiënte,  productieve,  bedrijfszekere  en  duurzame  wijze  uit  te  kunnen uitvoeren.

Actueel en toekomstgericht

Tijdens  de  upgrade  leverde  Alewijnse  een  uitgebreid  pakket  aan elektrische  en automatiseringsdiensten,  zoals  de  engineering,  levering  en  installatie  van  apparatuur  en  de projectcoördinatie  en  inbedrijfstelling  van  de  besturingssystemen,  waarbij  de  visualisatie  van  de installatie  en  de  conversie  van  traditionele  hardware  naar een moderne  PLC/SCADA‐oplossing een belangrijke bijdrage leverden aan de procesoptimalisatie en downtime reductie. Het bedrijf is sterk gericht op bedrijfszekerheid en kan de installatie daarom voorzien van de meest actuele en moderne systeemoplossingen.

Jean‐Pierre Gerrits, projectleider bij Alewijnse, over het succes van het project: “Het resultaat is een innovatief  en  modern  besturingssysteem  met  veel  visuele  mogelijkheden  en  voorzien  van  nieuwe apparatuur die weer verkrijgbaar is op de markt, zodat onderdelen weer beschikbaar zijn en we meer bedrijfszekerheid voor de klant creëren. Ook is het systeem veel makkelijker bedienbaar en verschaft het  duidelijke  inzichten  voor  de  gebruiker  door  bijvoorbeeld  gerichte  meldingen over storing, onderhoud en draaiuren, registratie en overbelastingsbewaking.

Daarmee biedt het systeem veel meer mogelijkheden voor het bewaken van stilstandtijden en onderhoudsplanning. Alewijnse kreeg de opdracht voor de Kaliwaal 41 vanwege de eerdere succesvolle samenwerking bij het ontwerpen en installeren van de besturingssystemen bij de oorspronkelijke nieuwbouw in 1998. Daarnaast  heeft  het bedrijf jarenlange ervaring met elektrische en automatiseringssystemen  bij  de bouw van allerlei soorten schepen en industriële installaties.

De uitgebreide ervaring en expertise is belangrijk om een project als Kaliwaal 41 in een korte doorlooptijd en met succes te kunnen afronden. Uitstekende samenwerking “We  zijn  er  trots  op  dat  Van  Nieuwpoort  Bouwgrondstoffen  ons  opdracht  heeft  gegeven  voor  de upgrade van de Kaliwaal,” zegt Jean‐Pierre Gerrits. “De samenwerking met de klant tijdens het project was uitstekend. Samen hebben we het project snel, efficiënt en naar tevredenheid kunnen afronden. We zouden graag onze brede expertise op het gebied van elektrotechniek en automatisering willen inzetten bij een verdere toekomstige samenwerking.”

Michel  van  Komen,  coördinator  productie  en  uitvoering  bij  Van  Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, beaamt dit: ”Het project is in overleg met Alewijnse goed gecoördineerd, waardoor we tijdens onze stilstandweken de ombouw in twee fases konden realiseren. We zijn zeer tevreden met het resultaat. We  hebben  nu  de  mogelijkheid  om  de  werking  en  de  efficiëntie  van  onze  installatie  nog  beter  te monitoren en Alewijnse kan met zijn expertise ons op afstand assisteren.” Kaliwaal 41 Kaliwaal 41 is een drijvende installatie  waarbij zand van grind wordt gescheiden. Een aparte zandzuiger zuigt het zand op en perst het naar de Kaliwaal. Aan boord van de installatie wordt het uit de bodem opgezogen zand naar korrelgrootte gescheiden, gezuiverd en ontwaterd. Daarna wordt de gewenste mix  samengesteld.  In  totaal  kan  de  installatie  maar  liefst  144 verschillende  zandsamenstellingen mengen voor beton‐ en bouwbedrijven. Het  project  Rivierverruiming  Maaspark  Well  is  een  initiatief  van  de  gemeente  Bergen  (L)  en  een belangrijke schakel in het grote landelijke project ‘Ruimte voor de Rivier’, waarbij rivieren in Nederland meer  ruimte worden gegeven  om water veilig af  te  kunnen voeren. In  het  samenwerkingsverband Kamperheul werkt Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, onderdeel van de Van Nieuwpoort Groep, aan de aanleg van een hoogwatergeul tussen Well en Aijen, waarbij zand en grind wordt gewonnen met een zandzuiger en de zandklasseerinstallatie Kaliwaal 41.