D66 en VVD betrokken bij de maritieme sector

Den helder

23.06.2017

Alle sectoren

Vrijdag 23 juni, waren Rob Jetten (D66) en Barbara Visser (VVD) tijdens Sail Den Helder en de Marinedagen te gast bij Nederland Maritiem Land (NML). Jetten en Visser kwamen naar Den Helder om kennis te maken met de top van de maritieme sector. En tegelijkertijd de dialoog over actuele maritieme kansen en uitdagingen aan te gaan. NML kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst en waardeert de getoonde betrokkenheid van D66 en de VVD.

 

Na afloop van de NML bestuursvergadering begon het programma met een gezamenlijke netwerklunch. Gastheer Rob Verkerk, Commandant Zeestrijdkrachten, beet het spits af en benadrukte het belang van een krachtige Koninklijke Marine. De marine als launching customer en de unieke samenwerking tussen marine, kennisinstellingen en het bedrijfsleven bij het ontwikkelen van innovatieve marineschepen. NML voorzitter Wim van Sluis sprak vervolgens kort over verduurzaming van de scheepvaart, maritieme kennisontwikkeling, de noodzaak voor een gelijk speelveld, goede handel en concurrerende voorwaarden. “Sail Den Helder en de Marinedagen bieden een uitstekend decor om duidelijk te maken waar de maritieme sector voor staat en wat wij kunnen. Eeuwenlang heeft onze sector een behoorlijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse welvaart. En dit willen we blijven doen. De maritieme sector kan en wil helpen bij  het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals verduurzaming en het behouden van werkgelegenheid. Dit kan alleen met een meewerkende en daadkrachtige overheid. Daarom zijn wij blij om met Jetten en Visser in gesprek te zijn”, aldus van Sluis.

Na de lunch vertrok het gezelschap voor een rondvaart per innovatieve, in Nederland ontwikkelde, hybride sleepboot. Tijdens deze tocht gingen de voorzitters van de NML Innovation Council, Trade Council en Human Capital Council dieper in op kansen en uitdagingen met betrekking tot kennis en innovatie, export en arbeidsmarktontwikkeling. Tijdens de afsluitende borrel kregen de Kamerleden de kans om inhoudelijk in gesprek te gaan met de NML bestuursleden.

Rob Jetten, scheepvaart en maritiem woordvoerder D66: “Vanmiddag heb ik veel concrete voorbeelden en tips gekregen, ook voor de formatietafel. Deze zal ik zeker doorgeven. Het valt me op dat de maritieme sector er één van aanpakken is. Geen sector die zijn handje ophoudt. Naar mijn mening is er in Den Haag te weinig besef voor hetgeen de maritieme sector Nederland oplevert. Als D66 gaan we ons hard maken om de sector te helpen innovatief te blijven en nog meer in te zetten op verduurzaming. Dit levert namelijk ook veel op. Niet alleen qua economie en werkgelegenheid, maar ook op het maatschappelijke vlak. Verder gaan we aan de slag met een Europees Level Playing Field.