DutchSail trekt zich terug als inschrijver voor de 36ste America’s cup

Scheveningen

09.07.2019

Alle sectoren

Scheveningen, juli 2019. Het is DutchSail, de organisatie achter de Nederlandse deelname aan de 36ste America’s Cup in Auckland in 2021, niet gelukt de campagne financieel rond te krijgen. Ondanks de vele toezeggingen van overheden, kennisinstellingen, het bedrijfsleven en vele particulieren, heeft het bestuur van de stichting DutchSail moeten besluiten dat het financieel niet verantwoord is de campagne daadwerkelijk van start te laten gaan.

 

Zoals in eerdere fases aangegeven, speelde de factor tijd een dominante rol in het besluit van het bestuur van DutchSail. Niet alleen de tijdsdruk speelde, maar ook de timing van de sponsoring- en fondsenwerving viel ongelukkig in het jaar. ‘Time is out’ was dan ook de mededeling van managing director Eelco Blok aan Team New Zealand, de defender van de America’s Cup. Overigens niet zonder grote dankbetuiging voor het geduld en coöperatie die de organisatoren in Auckland hebben opgebracht om de ‘late entry’ uit Nederland de gelegenheid voor deelname te gunnen.

DutchSail is onder de indruk van de vele steunbetuigingen uit binnen- en buitenland voor het gedurfde initiatief. Van overheden tot particulieren, van ambassadeurs tot bouwers, van vrijwilligers tot Nederlandse wedstrijdzeilers uit de wereldtop.

Simeon Tienpont, de drijvende kracht achter het initiatief, blijft strijdbaar: “We waren heel erg ditchtbij. Er is de afgelopen maanden een prachtig fundament gelegd onder DutchSail en de deelname aan de America’s Cup. We gaan de 36ste editie van heel dichtbij volgen om vervolgens helemaal klaar te zijn voor de volgende editie. Dan hebben we meer tijd, meer kennis, en meer gelegenheid om het vuurtje in Nederland verder op te stoken. En ondertussen zullen we de nodige initiatieven ondernemen, alle gericht op het inwerking stellen van het maritiem-technologisch ecosysteem dat inmiddels onder DutchSail gevormd is. We gaan door, on foiling speed!”

Voorzitter van DutchSail Hans Huis in’t Veld: “Het ecosysteem is uniek in zijn omvang en gedrevenheid; het staat in de startblokken onderzoekstrajecten op te starten. Foilende America’s Cup machines zijn aansprekende onderzoeksobjecten voor zero-emission shipping, voor wind propulsion en andere sustainability vraagstukken. Meer dan voorheen zullen de innovaties in het wedstrijdzeilen van doorslaggevend belang zijn in de wereld van de maritieme economie. We gaan door met DutchSail, zoveel is inmiddels wel duidelijk.”