Emissieloos Amsterdam binnenvaren: De Sendo Liners doen het vanaf 2020

Amsterdam

12.11.2019

Binnenvaart, Havens

Is Port of Amsterdam in zicht? Dan gaat de dieselmotor uit en de elektromotor aan. Dat is de afspraak die er is gemaakt met Sendo Shipping. Per 2020 varen twee van hun Sendo Liners emissieloos de Amsterdamse haven binnen. Port of Amsterdam is in de vorm van een lening betrokken bij deze nieuwe schepen. De Sendo Liners zijn inventieve hybride containerschepen. Veel minder uitstoot, veel minder brandstofgebruik en meer laadruimte. Er is sprake van maar liefst 8 % meer laadcapaciteit. Dat is precies één container lengte extra.

 
Met de Sendo Liners wil Port of Amsterdam een actieve bijdrage leveren aan een milieuvriendelijker toekomst van de scheepvaart. Het faciliteren van de komst van hybride vaartuigen is daarbij een concrete stap. Bij de bouw van de Sendo Liners is ook rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen op de aandrijving. Het is een modulair ontwerp. Dat betekent dat er heel makkelijk en snel aanpassingen te maken zijn. Zo kan bijvoorbeeld de dieselaandrijving worden vervangen door volledig elektrische aandrijving of aandrijving op basis van waterstof.
 

Op dit moment worden de Sendo Liners in Werkendam afgebouwd. Begin 2020 worden ze in de vaart genomen. Vanaf dat moment wordt er 32% bespaard op brandstofverbruik en 40% op CO2- uitstoot per vervoerde container. 

De Sendo Liners varen in lijndienst op het traject Amsterdam – Rotterdam. Port of Amsterdam wil laten zien dat verduurzaming niet alleen noodzakelijk is maar ook kostenbesparend. Het maakt voor de schroeven niet uit of ze op elektriciteit of op diesel draaien. Voor het klimaat maakt dat wel verschil!