Energie van de golven voor een schonere oceaan

19.06.2017

Offshore

Het Nederlandse samenwerkingsverband ‘Our Oceans Challenge’ heeft het idee van Roeland Schillings en Ruben de Jong verkozen tot het beste idee om tot een schonere oceaan te komen. Met hun ‘Wave Parasite’ worden drijvende structuren rond de pilaren van windmolens op zee geplaatst, waarmee de beweging van golven wordt omgezet in energie. Op deze manier wordt nog meer gebruik gemaakt van de natuurlijke elementen, om energie op te wekken.

De tweede prijs was voor een idee waarbij met een ‘scherm van luchtbellen’ plastic uit de rivieren wordt gescheiden, voordat deze in de oceaan terecht komt. Dit initiatief verdiende tevens de publieksprijs van de aanwezigen in de zaal. Een idee om afval vanuit de offshore te hergebruiken voor diverse andere toepassingen, verdiende een derde plaats.

De ideeën werden verkozen tijdens een bijeenkomst van ‘Our Oceans Challenge’ in het Maritiem Museum in Rotterdam. Dit is een initiatief van Nederlandse maritieme bedrijven dat pleit voor schonere oceanen. De gemeenschappelijke bedrijven binnen dit initiatief gaan nu samen met de winnaar(s) verder bekijken, hoe hun project het beste in de praktijk kan worden toegepast.

Tweederde van de wereld is bedekt met oceanen, een fundamentele voedingsbron voor het leven op aarde. Als gevolg van de alsmaar groeiende wereldbevolking en economische activiteit op zee, is het helaas slecht gesteld met het oceaanmilieu. Het Nederlandse samenwerkingsverband ‘Our Oceans Challenge’ gelooft dat, ondanks deze milieu-uitdagingen, een verantwoord gebruik en exploitatie van onze oceanen mogelijk is. De maritieme industrie wil daarbij haar verantwoordelijkheid nemen en stimuleert om duurzame ideeën te delen en in de praktijk toe te passen.

Het is niet de eerste keer dat het samenwerkingsverband zich openstelde voor innovatieve ideeën van buitenaf. ‘Our Oceans Challenge’ opende voor het eerst in 2014 haar online platform, waarop mensen hun idee kwijt konden. Na selectie werden destijds vijf winnaars gekozen. Denk hierbij aan toepassingen om plastic afval uit oceanen om te zetten in gerecyclede producten, energieopwekking met behulp van de getijde- en golfbeweging en het gebruik van biologische anti-fouling die samen met het bedrijfsleven verder werden ontwikkeld. (http://www.ouroceanschallenge.org/solutions/).
 

Voor meer informatie kunt u terecht bij Robin Middel via middel@havanablue.nl of 0618974441. U ziet de beide winnaars Ruben de Jong (l) en Roeland Schillings (r) van ‘Our Oceans Challenge’ (fotograaf Marco de Swart)

Voor meer informatie http://www.ouroceanschallenge.org