Europees onderzoek bevestigt innovatiebehoefte maritiem onderwijs

Rotterdam

28.05.2020

Alle sectoren

Digitalisering en moderne technologieën veranderen de maritieme sector de laatste jaren in rap tempo. Daarom hebben Europese maritieme professionals, zowel op zee als aan de wal, meer digitale, en ‘soft skills’ nodig om voorop te blijven lopen in de sector. Dit is de uitkomst van het Europese onderzoek, uitgevoerd door SkillSea, naar het ‘future-proof’ maken en houden van de maritieme sector.

 

Het onderzoeksrapport, geschreven door experts van de Norwegian University of Science & Technology (NTNU) en Liverpool John Moores University in het VK, en met de hulp van andere SkillSea-partners, onderzocht de belangrijkste trends in de scheepvaartsector: onderwijs, technologische ontwikkelingen zoals als autonome schepen en schone energie, samenwerking tussen clusters en digitalisering.

Uit het rapport blijkt dat in het onderwijs meer les gegeven moet worden in duurzaamheid, vergroening en digitalisering. Ook hebben de toekomstige zeevarenden behoefte aan de ontwikkeling van soft skills op het gebied van leiderschap en management. Daarnaast is er behoefte aan schakelprogramma’s die de overgang van werken op zee naar werken aan de wal makkelijker maken. Tot slot adviseren de onderzoekers de STCW-training (het Internationaal Verdrag betreffende de normen voor zeevarenden inzake opleiding, diplomering en wachtdienst) uit te breiden met maritiem recht, bedrijfsfinanciering, autonoom varen en andere nieuwe op technologie gebaseerde vaardigheden. Het onderzoeksrapport is input voor andere werkpakketten van het SkillSea-project.

Een samenvatting van het rapport vindt u in de bijlage. Het volledige rapport vindt u op de website van SkillSea.

Dit onderzoek werd uitgevoerd vóór de Covid-19-crisis. De crisis heeft echter geen invloed op de conclusies van dit rapport, maar de Covid-19-situatie maakt de conclusies van het rapport nog relevanter.