Maritime by….. jongerenambassadeur Tom Verbist

Rotterdam

20.04.2021

Alle sectoren

Wellicht hebben jullie het allemaal al wel eens meegemaakt, je vertelt je vrienden of familie over je studie en je krijgt een reactie zoals: “aha, dus jij wordt Kapitein!?” 

 

Tijdens de studie ben ik erachter gekomen dat de Maritieme sector voor velen een onbekende sector is. Veel mensen die er wel van hebben gehoord, zien de maritieme wereld als een conservatieve, vervuilende en niet-innoverende sector. Uiteraard weten wij als geen ander dat dit helemaal niet zo is. Toch merk je overal dat het een heel onbekende sector blijft. Hier wilde ik, als super gemotiveerde student, verandering in brengen. Daarom heb ik mij, met drie jaar maritieme kennis in mijn rugzak, vrijwillig aangemeld voor de selectie van de “Maritieme Jongerenambassadeurs”.

Elk jaar worden er door Maritime By Holland 3 of 4 maritieme jongerenambassadeurs geselecteerd. Dit zijn enthousiaste jongeren die studerend of werkend zijn in de maritieme sector. Zo werk ik, Tom Verbist, masterstudent Offshore Engineering, dit jaar samen met:

Zoals je ziet, 4 totaal verschillende achtergronden, met éénzelfde visie; de schoolgaande jeugd informeren en warm maken voor de maritieme sector. Hierbij laten wij zien wat voor studiemogelijkheden en banen er zijn binnenin de maritieme wereld.

Hoe doen wij dit? Eerlijk gezegd, zoals we zelf willen. Doorheen het jaar zijn er verschillende beurzen en evenementen waar wij aanwezig zijn. Hier zijn wij om de jeugd te informeren over de studiemogelijkheden en om te dienen als voorbeeld van een opleiding die je kan volgen. Een deel van deze evenementen worden voor ons ingeroosterd, maar wij zijn helemaal vrij om deze evenementenlijst zelf aan te vullen. Ook gaan wij langs bij maritieme bedrijven om het werkleven in maritieme bedrijven in beeld te brengen. Tijdens bezoeken maken wij foto’s en informatieve filmpjes die wij plaatsen op sociale media zoals Facebook en Instagram. Ook gaan wij langs bij scholen om op een informatieve en interactieve manier te vertellen wat de sector allemaal te bieden heeft.

Een van de evenementen waaraan wij dit jaar mee hebben geholpen is de Maritime Delta Student Challenge. Dit is een dag, opgezet voor MBO studenten, waarbij verschillende maritieme bedrijven komen spreken over carrière- en stagemogelijkheden in de maritieme sector. Hiervoor zijn wij bij 6 verschillende bedrijven langs geweest en hebben wij filmpjes opgenomen over de werkzaamheden binnen het bedrijf.

De bedrijven waarbij wij langs willen gaan, kiezen wij als ambassadeurs grotendeels zelf. Dit maakt het natuurlijk de geschikte mogelijkheid om eens bij een bedrijf binnen te kijken waar je ook zelf wat meer over wilt weten.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste evenementen en bedrijfsbezoeken? Volg de maritieme ambassadeurs dan op Instagram via MaritimeByHolland!