Nederlands onderzoek en topsport komen samen tijdens Volvo Ocean Race

13.11.2017

Alle sectoren

Een consortium van bedrijven, overheden en kennisinstellingen zoals Deltares en MARIN, werken samen met team AkzoNobel om de prestaties van het team in wind en golven tijdens de Volvo Ocean Race 2017-2018 te verbeteren. Het is een voorbeeld van hoe Nederlands onderzoek en topsport kan samenwerken. De resultaten van dit onderzoek worden in juni 2018 gepresenteerd tijdens de conferentie “Future of the Oceans” tijdens het finishevent in Den Haag.

Het doel van dit samenwerkingsproject is om gebruik te maken van de kennis van Deltares over wereldwijde stromingsmodellen en de kennis van MARIN over voortstuwing van boten in golven, om zo de maximale prestatie uit de VO65 boot van schipper Simeon Tienpont en team AkzoNobel te halen. Bovendien stelt het onderzoek zowel MARIN als Deltares in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen voor betere schepen en duurzaam gebruik van onze oceanen.

Als onderdeel van dit onderzoek voert MARIN een numerieke studie uit die wordt gevalideerd door spectaculaire modelproeven met een VO65-scheepsmodel in golven en metingen aan boord. De gevalideerde berekeningen helpen om de prestaties van boten in wind en golven te maximaliseren. Deltares test de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de voorspellingen van het ‘Global Tide and Surge Model’ en gebruikt de feedback en ervaring die het team heeft opgedaan om de prestaties van het model te verbeteren en beschikbaar te maken voor meer gebruikers.

Schipper Simeon Tienpont: ‘We zijn erg verheugd om samen te werken met dit consortium in de voorbereidingsfase en tijdens de race. Met hun unieke combinatie van computerberekeningen, modeltests en metingen aan boord, kunnen we de laatste extra percentages aan prestaties uit onze VO65 halen tijdens de zwaarste etappes van de race. ‘

De consortiumdeelnemers zijn: STEAM Ocean Racing, Shell Nederland, Shell Shipping and Trading, Van Oord Bagger- en Marine Aannemers, ministerie Infrastructuur en Waterstaat, Nederland Maritiemland (NML), HHR Delfland, provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, C- Job Naval Architects , Deltares en MARIN namens de Topsector Water & Maritiem.

Andere deelnemende partners in Steam Ocean Racing: DAMEN SHIPYARDS, NileDutch, Erasmus Medisch Centrum, Royal Dutch Navy.