Remember… be back in september

Rotterdam

06.08.2019

Alle sectoren

Wellicht is het u in de zomerwarmte en vakantiepret wat ontgaan, maar op 11 juni heeft NML-voorzitter Rob Verkerk namens het maritieme cluster de Green Deal ondertekend. Binnen alle maritieme sectoren hebben vele ondernemers reeds het voortouw genomen om hun activiteiten te verduurzamen. Dat is het punt niet, maar mét een Green Deal kunnen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid samen een versnelling inzetten! Niet alleen uit ideële motieven, maar ook om onze concurrentiepositie nationaal en internationaal te verstevigen. 

 
Bestaande en nieuwe initiatieven kunnen we nu verbreden en versterken. Zo worden bijvoorbeeld financiële belemmeringen, zoals de belasting op walstroom, weggenomen. Een ander mooi voorbeeld is dat het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat binnen afzienbare tijd, als launching customer, voor Rijkswaterstaat drie zeegaande schepen laat bouwen die deels elektrisch en deels op biobrandstof gaan varen.

 

Intrigerend schema

Mooie ontwikkelingen die de maritieme sectoren extra vaart geven. Nou staat de maritieme wereld staat natuurlijk nooit stil, maar de zomervakantieperiode is goed te merken. Zodra echter de kalender de negende maand van dit jaar in gaat, is die achter de rug en is het weer volle kracht vooruit; eveneens op het vlak van de evenementen en bijeenkomsten. September toont een vol en intrigerend schema!

Lelystad

Meteen op maandag 2 september staat de drone workshop vanuit het PERISCOPE-project op het programma. In Rotterdam worden diverse innovatieve toepassingen van drones in de maritieme sectoren gepresenteerd. Twee dagen later is het de beurt aan zowel de 32e Dagelijks Bestuur-bijeenkomst van Nederland Maritiem Land als de HISWA te Water. Na een succesvolle eerste editie in Lelystad, met ruim 22.500 bezoekers, vindt de grootste in-water bootshow van Noord-Europa wederom plaats in de Bataviahaven aldaar en duurt tot en met zondag 8 september.

MariTeam

Ondertussen vormt Rotterdam het decor van het epicentrum van de beroepsmatige vaart. Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 september ‘host’ de Maasstad de Wereldhavendagen, die deze keer ‘MariTeam’ als thema hebben meegekregen. Vanzelfsprekend vormt dit prachtige evenement ook weer het passende decor waartegen wij met trots de nieuwe lichting Young Maritime Representatives presenteren. Vanaf de zaterdag van de Wereldhavendagen zullen zij enthousiast aan de slag gaan om de maritieme sectoren te promoten. Vanzelfsprekend stellen wij hen tegen die tijd nader aan u voor.

Maritime by… you

Op de Wereldhavendagen presenteren de maritieme sectoren de, onder de vlag van Nederland Maritiem Land ontwikkelde, arbeidsmarktcampagne Maritime by… Deze gaat de maritieme sector een duidelijk gezicht geven zodat we op de ‘mentale shortlist’ van jonge en iets minder jonge (met name technische en ICT) talenten komen te staan.

Op de stand van Nederland Maritiem Land zijn dan ook, onder het motto ‘Maritime by… you’, vele maritieme activiteiten te doen, variërend van een virtual reality experience en fotoshoots tot aan het ‘good old’ maritieme touwknopen met de Zeekadetten. Ook is de solar-boat van de kampioenen van de TU Delft te bewonderen. Een prachtvoorbeeld van MariTeam!

Serious gaming

Op de donderdag vóór de Wereldhavendagen (5 september) wordt de Johan de Witt Conferentie georganiseerd in Rotterdam. Ter ere van het tweede lustrum is gekozen voor een bijzondere opzet. Via een ‘serious game’ worden de spanningen tussen enerzijds China als handelspartner en anderzijds de Chinese expansiedrift op zee verkend. Een groep vooraanstaande voormalige marineofficieren en hoge ambtenaren doorloopt onder leiding van een ervaren moderator de diverse scenario’s. Voor het publiek is een interactieve rol weggelegd, net als voor een panel aan experts en Kamerleden. Na afloop zal een deel van de bezoekers aansluiten bij de jaarlijkse receptie van de Wereldhavendagen aan boord van het marineschip.

Holland Paviljoen

Na de Trade council vergadering van NML (11 september) en het 92e Algemeen Bestuursoverleg (12 september bij de Koninklijke Marine), wordt de blik naar het buitenland gewend. Van 17 tot en met 20 september vindt de NEVA plaats in St. Petersburg. Op de grootste vakbeurs voor de scheepsbouw in Rusland, met meer dan 15.000 bezoekers en 500 exposanten uit 36 landen, kun je honderden potentiële klanten ontmoeten. Helemaal als deelgenomen wordt aan het Holland Paviljoen van Netherlands Maritime Technology (NMT).

Port Hercules

Tenslotte is van 25 tot en met 28 september Port Hercules in Monaco de ‘place to be’, als zich daar de bekende Monaco Boat Show ontrolt. Alles bij elkaar dus de perfecte maand om het najaar in stijl mee in te luiden.