Royal Roos breidt activiteiten uit met 3D printing in samenwerking met CEAD BV

11.01.2018

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Marine engineering bureau Royal Roos is een samenwerking aangegaan met 3D-printerbouwer CEAD BV uit Rotterdam voor de ontwikkeling en bouw van een industrieel formaat CFAM 3D printer en de toepassing hiervan.

De 3D-printactiviteiten brengt Royal Roos onder in een apart bedrijf, Royal3D BV. Royal Roos draagt financieel bij in de ontwikkeling door de aanschaf van het prototype en gaat daarnaast specifieke 3D geprinte toepassingen ontwikkelen voor de maritieme sector. De machine zelf is door CEAD in ontwikkeling, in september 2017 zijn zij begonnen met de bouw en naar verwachting is deze medio 2018 gereed. De machine beschikt over een granulaat extruder waardoor het mogelijk is een printproductie van minimaal 15 kg per uur te behalen en op hoge snelheid nauwkeurig objecten met een omvang van 4 x 2 x 1,5 meter te printen.

Met Continuous Fibre Additive Manufacturing (CFAM) technologie wordt een continue vezel toegevoegd aan het printmateriaal waardoor de materiaalsterkte en -stijfheid aanzienlijk toeneemt. Deze vezel kan worden toegevoegd aan de meeste kunststoffen (thermoplasten) waaronder PP, PET, ABS, PLA en PEEK. Een ingebouwde temperatuurregeling houdt het printobject gedurende het gehele printproces op temperatuur om het vervolgens gecontroleerd te laten afkoelen om materiaalvervorming te voorkomen.

Eigenaar Fulko Roos van Royal Roos zag al langere tijd kansen voor 3D printen in de maritieme industrie. Alleen was het snel en nauwkeurig 3D printen van grote(re) onderdelen in kunststof met voldoende materiaalsterkte tot dusver niet mogelijk.

De samenwerking met CEAD bleek dus een uitgelezen kans. CEAD is opgericht door twee van de vier oorspronkelijke oprichters van Leapfrog, Lucas Janssen en Maarten Logtenberg. Leapfrog is gespecialiseerd in desktop 3D printers. CEAD is in 2014 ontstaan en legt zich toe op het industriële segment.

Met Royal3D gaat Royal Roos zich richten op drie pijlers. Ten eerste het zoeken naar maritieme producten die zich goed lenen om in vezelversterkte kunststoffen uitgevoerd te worden. Onderdeel hiervan is  onderzoek naar en testen van specifieke materiaaleisen waaraan de 3D geprinte objecten minimaal moeten voldoen om ze geschikt te maken voor toepassing in de maritieme industrie. Dit wordt gedaan in samenwerking met kennisinstellingen, op R&D gerichte marktpartijen die testobjecten willen laten maken en classificatiebureaus. Daarnaast het in opdracht 3D-printen van (vezelversterkte) kunststoffen.

En ten slotte het begeleiden van bedrijven naar productie in vezelversterkte kunststoffen in de breedste zin van het woord: plaatsen van printer(s), opleiden van mensen, inrichten werkplaats en organisatie, IT-consultancy en leveren van printmateriaaldrogers, etc..