Thecla Bodewes Shipyards bouwt Veerpont ‘Zilverstad’

16.06.2017

Maritieme toeleveranciers, Scheepsbouw

Vrijdag 16 juni 2017 is de veerpont ‘Zilverstad’ te water gelaten op de scheepshelling van Thecla Bodewes Shipyards te Kampen. De ‘Zilverstad’ is de nieuwe veerpont voor de Veerdienst Schoonhoven BV en zal de ‘Schoonhoven III’ vervangen. De kiellegging van de veerpont vond plaats op 19 december 2016. Het schip zal in juli opgeleverd worden.

Veerpont ‘Zilverstad’ is qua ontwerp gebaseerd op de al bestaande veerpont ‘Stad Schoonhoven’, die ontworpen is door Cor D. Rover Design. Het zijn identieke zusterschepen, echter zijn er kleine detail verschillen zoals: het design van de opbouw, de plaatsing en de afmetingen van de stuurhut. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever zijn verbeteringen doorgevoerd, zodat de bediening eenvoudiger wordt.

De pont met een totale lengte van 45 meter heeft aan de voor– en achterzijde rijkleppen voor de toegang van alle soorten voertuigen. Aan boord van de veerpont kunnen 26 personenauto’s en/of andere voertuigen, de ‘Zilverstad’ heeft een laadvermogen van 280 ton.

Aan de kant van de stuurhut is door middel van vaste afscheiding een baan gemaakt voor de fietsers, de veerpont kan in totaal 225 fietsers mee aan boord nemen.

De pont zal ingezet worden op het traject van Schoonhoven naar Gelkenes over de Lek. Thecla Bodewes en haar team kijken terug op een prettige samenwerking met de Veerdienst Schoonhoven BV, “Het project is gelopen zoals wij dat bedoeld hadden. Dit is mede mogelijk gemaakt door de goede samenwerking, Nederlandse nuchterheid en gedegen vakmanschap. Wij zijn trots op het eindproduct.”